WAT DOEN WE?

De werkgroep komt circa twee keer per jaar bij elkaar. Zie voor informatie over de eerstvolgende bijeenkomst de agenda. In de werkgroep komen de onderstaande thema’s regelmatig aan de orde.

Draaiboek Afval voor de Zorg
Het Draaiboek Afval voor de Zorg, 2024, MPZ is een gids vol praktische informatie en voorbeelden om te werken aan afvalscheiding en tegengaan van verspilling van grondstoffen. Met informatie over wetgeving en beleid, hoe te werken aan draagvlak binnen de organisatie, uitleg over afvalscheiding en het uitvoeren van een nulmeting, maar vooral veel praktische maatregelen en voorbeelden ter inspiratie. De werkgroep houdt de informatie in het draaiboek actueel.

Toegang tot Gevaarlijke Stoffen Applicatie Zorg
Sinds 2009 heeft MPZ een applicatie gevaarlijke stoffen voor de zorg voor de leden. Met circa 40 instellingen is een stoffendatabank met ruim 10000 stoffen opgebouwd en beheerd waar alle instellingen zich bij kunnen aansluiten. De instelling voldoet hiermee aan eisen wetgeving en heeft goed overzicht in huis van de gevaarlijk stoffen. Met de gebruikers worden de wensen voor de applicatie besproken en waar mogelijk doorgevoerd. Een vaste technische beheerder onderhoud het systeem. Ga direct naar de de Gevaarlijke Stoffen Applicatie.

SZA definitie
De werkgroep brengt informatie bijeen voor vertalen van de richtlijnen voor specifiek ziekenhuisafval naar de praktijk.

Afvalwijzer
De werkgroep heeft diverse afvalwijzers bijeengebracht die als goede voorbeelden voor intern gebruik zijn.

Ervaringen met broncontroles ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), een dienst die onder het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) valt, houdt geregeld controles ‘aan de bron’ bij ziekenhuizen. Deze broncontroles zijn vooral preventief. Een inspecteur bekijkt onder meer:

  • hoe de stoffen worden verpakt;
  • of de juiste etiketten worden gebruikt;
  • of de documenten volledig en goed ingevuld zijn.

Met het ministerie van IenW zijn in het verleden deze broncontroles besproken en afspraken over het vervolg gemaakt. Daarnaast is in samenwerking kennis verspreid naar zorgorganisaties en ziekenhuizen. Als gevolg hiervan heeft de zorgsector het transport van diagnostische monsters in enkele jaren tijd zozeer verbeterd dat ILT nauwelijks meer extra controles uitvoert in de sector.